Arbeidsmediation
Hoe ontstaat een arbeidsconflict?
Een arbeidsconflict kan ontstaan door privéomstandigheden, zoals een echtscheiding, of werkgerelateerde factoren. Deze factoren hebben meestal te maken met het gevoel niet gewaardeerd te worden, miscommunicatie of een verstoorde relatie met een collega of leidinggevende. Dit zorgt voor onvrede op de werkvloer, waardoor de motivatie van de betrokken medewerker(s) afneemt. Vaak leidt deze onvrede tot een lagere productiviteit en frequent of langdurig ziekteverzuim. Voor alle betrokkenen is dit een ongewenste situatie die zo snel mogelijk moet worden opgelost, zodat de verstandhouding kan worden hersteld. Als partijen er samen uit willen komen, zonder de controle uit handen te geven aan een kantonrechter, dan is de keuze voor een arbeidsmediator de beste optie. Mediation is immers gericht op een win-win uitkomst voor alle betrokkenen.
Waarom arbeidsmediation?
Een deskundige mediator beschikt over speciale vaardigheden en gesprekstechnieken, waardoor al tijdens het eerste gesprek de kern van het probleem duidelijk wordt. Dit betekent dat de focus al snel op de oplossing gericht kan worden. Uiteraard is een en ander afhankelijk van de commitment van partijen. Uitgangspunten bij mediation zijn vertrouwelijkheid en vrijwilligheid, maar geen vrijblijvendheid. Van alle betrokkenen wordt een bepaalde inspanningsverplichting verwacht om tot het beste resultaat te kunnen komen in een kort tijdsbestek. Deze doeltreffende aanpak werkt kostenbesparend en het voorkomt onnodige beschadiging van partijen.
Wat zijn de voordelen?
- snelle oplossing, waardoor kostenbesparend
- deskundige professional die het proces begeleidt
- vrijwillig en vertrouwelijk
- mediator is neutraal en onpartijdig
- voorkoming van verdere escalatie van het conflict
- de touwtjes blijven in handen van partijen
- ruimte voor emoties en creatieve oplossingen
- gericht op een win-win resultaat
Wat maakt mij een geschikte arbeidsmediator?
Ik ben een door de Mediatorsfederatie Nederland en ADR Register erkende arbeidsmediator. Dit betekent dat ik aan hoge kwaliteitseisen voldoe en werk volgens het reglement van de MfN, waardoor betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en onpartijdigheid worden gegarandeerd. Als lid van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN) behoor ik tot het selecte gezelschap van gespecialiseerde arbeidsmediators in Nederland.
Ik ben ruim 25 jaar werkzaam geweest als HR Manager en beschik dus over voldoende kennis met betrekking tot ziekteverzuim, ontslag en arbeidsrecht. Daarnaast heb ik de nodige jaren ervaring als coach, waardoor ik kan helpen met de communicatie en het omgaan met emoties. Door mijn vaardigheden op het gebied van gedragsanalyse (profiling), kan ik snel tot de kern van het probleem komen. Tenslotte hanteer ik een aantrekkelijk uurtarief van € 150,- exclusief btw en bied ik een landelijke dekking.
Mijn werkwijze
Vaak begint een arbeidsmediationtraject met individuele gesprekken met de betrokken partijen, gevolgd door een of meerdere gezamenlijke gesprekken. Tijdens de sessies bespreken we de individuele en gezamenlijke belangen, waarbij ik de partijen begeleid bij het zoeken naar oplossingen voor het conflict. Alle afspraken en communicatie zijn transparant voor alle betrokkenen, zodat de onpartijdigheid en neutraliteit van mij als mediator kunnen worden gewaarborgd.
Afsluitsessie
Wanneer alle stappen zijn doorlopen en afspraken eventueel zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, volgt een laatste bijeenkomst. Alle puntjes staan dan op de i, waarna het mediationtraject kan worden afgesloten op een manier die bij alle betrokkenen past. Desgewenst kan na een bepaalde periode een nieuwe afspraak worden ingepland om de nakoming van de gemaakte afspraken te evalueren.